Miten löydän sopivan urheilulajin itselle?

Urheilun harrastaminen on tärkeää niin sen terveysvaikutteiden kuin myös sen hyvää oloa tuottavien vaikutteiden vuoksi. Jos et ole vielä aloittanut urheiluharrastusta, voisi olla korkea aika harkita sitä – liikunta voi tuoda ihan uutta puhtia ja sisältöä elämääsi. Joskus aloittaminen voi tuntua hankalalta tai raskaalta, mutta usein se johtuu vain siitä, ettet ole vielä löytänyt itsellesi sopivaa lajia!

Yhdessä vai yksin?

Kun se oma laji löytyy, urheilusta tulee helposti rakas harrastus, jonka parissa aikaa vietetään mielellään. Kun lähdet miettimään, mikä laji olisi sinulle sopiva, kannatta ensimmäisenä punnita sitä, haluatko harrastaa ryhmässä vai yksin. Molemmilla on omat hyvät ja huonot puolensa, eikä yhtä oikeaa linjaa tähän ole. Voit hakea vinkkejä päätöksen tekoon muun muassa ”Yksilö- vai joukkuelaji?” -artikkelistamme, jossa käsittelemme aihetta.

Rauhallista ja lempeää?

Jokainen liikkuja on erilainen, joten on selvää, että kaikki urheilulajit eivät sovi kaikille. Yksi asia, joka auttaa oman lajin löytymisessä, onkin miettiä, millainen persoona muuten olet. Jos pidät rauhallisista koti-illoista, leppoisasta vapaa-ajan vietosta ja sinulle on tärkeää, että urheilu tukee myös henkistä hyvinvointiasi, voivat sinulle sopia paremmin rauhalliset ja matalatempoiset lajit. Ne voivat toimia todellisina arjen pakohetkinä.

Hidastempoiset lajit voivat olla tehokkaita kehon muokkaajia ja lihaskunnon kasvattajia siinä missä muutkin. Lisäksi ne auttavat kehon notkistamisessa ja avaavat lukkoja. Sopivia lajeja sinulle voisivat olla vaikkapa pilates, jooga, tai chi tai vaikkapa kävely. Vaihtoehtoja on lukuisia ja niiden joukosta löytyy kevyempiä sekä vaativampia muotoja. Tutki rauhassa, millaisia lajeja on olemassa ja anna itsesi inspiroitua – mikä niistä tuntuu omimmalta?

Kovempaa menoa ja hikikylpyjä?

Toiset liikkujat taas kaipaavat vilkkaampaa menoa ja rajumpaa liikettä. Pitkästytkö sinä helposti, jos olet pidemmän aikaa paikallasi? Onko sinun hankala antaa mielen rentoutua ja ihan vain olla? Jos tunnistat itsesi, on hyvin mahdollista, että sinun kannattaa hakeutua nopeatempoisempien ja vauhdikkaiden liikuntamuotojen pariin. Ne voivat auttaa sinua purkamaan energiaasi, ja lisäksi ne vapauttavat hyvää oloa tuottavia endorfiineja kehoon.

Tällaisia urheilumuotoja on olemassa valtava määrä niin yksilö- kuin joukkuelajeissakin, ja ainoa ongelma sinulla tulee olemaan runsauden pula. Joukkuelajien puolelta hyvin suosittuja ovat esimerkiksi jääkiekko, jalkapallo ja salibandy. Yksilölajeissa voit pelata tennistä, ratsastaa, tanssia, nyrkkeillä, käydä crossfit-tunneilla – listaa voisi jatkaa loputtomiin. Mikäli olet kilpahenkinen, kannattaa ottaa selville ennen valintaa myös, minkälaiset kilpailumahdollisuudet lajissa ovat. Se voi auttaa sinua lopullisen valinnan tekemisessä.

Onko aikataulusi rajoitetut?

Joskus urheiluharrastusta saattaa rajoittaa myös se, että aikuisen elämässä nyt vain on sellaisia asioita, jotka on välillä pakko laittaa harrastusten edelle – työ, lapset, kodin askareet ja arjen pyöritys yleisestikin. Tämän ei kuitenkaan tarvitse antaa olla esteenä omalle liikkumiselle, sillä on olemassa paljon urheilumuotoja, joita voit harrastaa silloin, kun sinulle niin sopii. Näin voit suunnitella aikataulusi juuri itsellesi toimiviksi.

Esimerkiksi kuntosaliharrastus on hyvä vaihtoehto; salit ovat auki aamuvarhaisesta iltamyöhään, joten jokaisen on helppo löytää itselle sopiva rako liikkumiselle. Jos kuntosalilla huhkiminen ei innosta, voisit harkita uintia; myös uimahallit pysyvät auki läpi päivän, eikä kukaan vahdi menojasi. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä; vaihtoehtoja on monia. Lajia valitessasi mieti siis myös sitä, millä lailla saisit urheiluharrastuksen mahdollisimman vaivatta arkeen mukaan – näin harrastuksesta tulee pysyvä.

Urheilua omaan tahtiin?

Suuri osa liikkujista päättävät harrastaa urheilua ihan omaan tahtiinsa, ilman ohjaajia, välineitä, saleja tai mitään muutakaan. Tämä ei ole lainkaan huono vaihtoehto, sillä se jättää sinulle täydellisen vapaat kädet, ja lisäksi tällaiset urheiluharrastukset ovat edullisia, joskus jopa ilmaisia. Urheilun ei tarvitse aina olla etukäteen suunniteltua ja lukkoon lyötyä, se voi olla myös spontaania. Voisiko tämä olla sinun mieleesi?

Jos päätät liikkua aivan omaan tahtiisi, voit vaikkapa aloittaa kävely- tai juoksuharrastuksen, pyöräilyn tai kotijumpan. Miksipä halutessasi et yhdistelisi näitä kaikkia! Pohdi siis sopivaa lajia etsiessäsi, haluatko olla riippuvainen salien aukioloajoista tai sovituista tuntien aikatauluista. Jos kaipaat vapaampaa liikuntaa, tämä voi olla juuri sopiva muoto. Muista kuitenkin, että vain säännöllinen urheilu tuo tuloksia, ja tällaisissa liikuntamuodoissa kukaan ei ole vetämässä sinua sohvalta ylös.

Kokeile – sillä se selviää!

Joskus päätöksen tekeminen ja uuden aloittaminen voi tuntua hankalalta; kiinnostuksen kohteita voi olla useita, epävarmuus voi kalvaa tai tietoa ei ole löytynyt tarpeeksi. Jokin laji voi paperilla kuulostaa huikean hauskalta, mutta todellisuudessa se ei sovikaan itselle lainkaan. Järkevin tapa löytää oma lajinsa onkin kokeilla sitä käytännössä. Vain tällä tapaa voit saada selville, onko laji sitä, mitä luulitkin ja juuri sinulle sopiva.

Käytännössä kaikki salit, seurat ja järjestöt tarjoavat kokeilukerran ilmaiseksi. Se kannattaakin ehdottomasti käyttää hyväkseen. Voit kokeilla vaikka useampiakin lajeja, ja tällä tapaa vahvistaa käsitystäsi siitä, mikä on oma suosikkisi. Ja muista, mikään valinta ei sido sinua loppuelämäksesi; siksipä sitä ei kannatakaan ottaa turhan vakavissaan! Kokeile rauhassa, aloita, vaihda, kokeile uudestaan – kaikki on sallittua! Tärkeintä on, että urheilu on hauskaa ja tuo iloa elämääsi.