Suomalaiset TV:n urheiluohjelmat

Suomalaiset ovat urheiluhullua kansaa

Suomalaiset ovat urheiluhullua kansaa ja television urheiluohjelmat ovat perinteisesti vetäneet ruudun ääreen laajoja katsojakuntia. Ei olekaan mikään ihme, että eri tyylisiä urheilu TV-sarjoja on nähty kymmenittäin eri kanavilla. Viime vuosina ovat yleistyneet nopeasti erilaiset urheiluaiheiset makasiini- ja viihdeohjelmat, joissa urheiluun liittyviä asioita käsitellään usein kevyemmästä humoristisesta kulmasta.

Nykyajan hengen mukaisesti myös reality-TV on tullut osaksi urheiluohjelmia ja viime vuosina on nähty esimerkiksi erilaisia ohjelmia, joissa urheilijasuuruudet paljastavat asioita elämästään ja urastaan. Tarkastellaan seuraavaksi hieman lähemmin, millaisia legendaarisia urheiluaiheisia ohjelmia TV:ssä on joko nähty aiemmin tai esitetään kenties yhä edelleen.

Urheiluruutu

Kenties kaikkein legendaarisin Suomen TV:ssä nähty urheiluohjelma on mikäpä muukaan kuin Ylen oma Urheiluruutu. Urheiluruutua on päästy seuraamaan yhtäjaksoisesti aina vuodesta 1963 lähtien. Ohjelman nimen keksi pitkän selostajauran tehnyt Anssi Kukkonen, kuka myös juonsi ohjelman ensimmäisen lähetyksen yhdessä Seppo Kannaksen kanssa. Alussa Urheiluruutu esitettiin vain kerran viikossa sunnuntai-iltaisin, mutta nykyään pääsemme seuraamaan arkisin kolme lähetystä sekä viikonloppuisin kaksi lähetystä. Viikonlopun iltalähetykset ovat Urheiluruudun pisimmät, sillä lauantain ohjelma on 25 minuutin mittainen ja sunnuntainkin urheilukattaus kestää 20 minuuttia. Urheiluruutu myös esitetään TV:ssä jouluaattoa ja joulupäivää lukuun ottamatta joka päivä koko vuoden ympäri.

Tulosruutu

Toinen lähes kaikkien suomalaisten tuntema TV:n urheiluohjelma on mitä suurimmalla todennäköisyydellä Tulosruutu. Tulosruutu aloitettiin aikoinaan MTV3:n vastineena Ylen Urheiluruudulle. Tulosruudun lähettäminen aloitettiin aluksi kolmoskanavalla sunnuntai-iltaisin vuonna 1991. Viikoittaisten lähetysten määrää alettiin hiljalleen lisäämään siten, että vuosina 1993–1995 nähtiin neljä lähetystä viikossa. Vuodesta 1995 eteenpäin Tulosruutua on kuitenkin lähetetty viikon jokaisena päivänä. Ohjelman nimi vaihtui vuosiksi 2013-2017 MTV Sport Uutisiksi, mutta nyt TV:ssä näkyy taas tuttu Tulosruutu. Tulosruudun urheilu-uutisten ankkureina ovat vuosien saatossa toimineet muun muassa Mika Saukkonen, Anssi Kukkonen, Jari Porttila, Inka Korhonen, Sasha Ikonen sekä Heidi Suomi.

Villi kortti

Hieman viihteellisempää urheiluohjelmaa päästään seuraamaan tiistai-iltaisin, kun Yle TV2 esittää Villin kortin. Villi kortti on hauska paneelishow, jossa urheilumaailman tuoreita tapahtumia käsitellään usein komedian keinoin. Lokakuussa 2015 startannutta ohjelmaa juontaa Riku Riihilahti. Ohjelman ideana on, että kaksi joukkuetta, punainen ja keltainen, kilpailee toisiaan vastaan erilaisissa tehtävissä. Vieraileva tuomarikolmikko päättää jokaisen tehtävän jälkeen kumpi joukkueista kerää tehtävän pisteet. Kummallakin joukkueella on vakiokapteenit. Ohjelmassa nähdään myös joukko vakiopanelisteja, sekä viikoittain vaihtuva julkkisvieras. Villi kortin joukkueiden kapteeneina toimivat Tommy Lindgren ja Pilvi Hämäläinen. Panelistien joukossa puolestaan nähdään muun muassa Kalle Palander, Ari Riihilahti ja Paula Noronen.

Hockey Night

Suomalaiset ovat vannoutunutta jääkiekkokansaa, joten jääkiekkoaiheisia TV-sarjoja on ruudussa nähty vuosien saatossa useita. Legendaarista Hockey Night ohjelmaa päästiin seuraamaan MTV3-kanavalla vuosina 1995-2005 ja myöhemmin vielä Canal+:lta 2011-2012. Eräs parhaiten katsojien mieleen jäänyt yksityiskohta ohjelmasta olivat selostajien räikeän oranssit takit. Monet myös muistavat hyvin kommentaattori Timo Jutilan ja selostaja Mika Saukkosen oranssit takit yllään kaukalon laidalla. Ohjelmaa esitettiin sunnuntaisin ja siinä nähtiin aina yksi SM-liigan ottelu. Canal+:n aloitettua esittämään ohjelmaa uudelleen oli mukaan saatu varsin vakuuttava tekijätiimi. Canal + Hockey Night -tiimiin kuuluivat muun muassa Antero Mertaranta, Hannu Aravirta Juhani Tamminen sekä Kari Jalonen

Formulasirkus

Myös F1 on perinteisesti ollut suosittu TV-laji suomalaisten keskuudessa. MTV starttasikin maaliskuussa 2016 uuden formuloille omistetun makasiiniohjelman Formulasirkuksen. Ohjelman juontajana nähdään muun muassa Huomenta Suomesta, Tulosruudusta sekä jääkiekon MM-studiosta tutuksi tullut F1-varikkotoimittaja Mervi Kallio. Kallio kiertää ohjelmassa F1-sirkuksen mukana ympäri maailmaa koko kauden ajan. Kaudessa nähdään siten 21 puolen tunnin mittaista jaksoa, joissa muun muassa ennakoidaan F1-viikonloppua aina sitä edeltävänä torstaina. Ohjelmassa paneudutaan luonnollisesti kaikkiin F1-aiheisiin uutisiin sekä ajankohtaisiin tapahtumiin. Lisäksi Formulasirkus tutustuu kaikkiin kisakaupunkeihin ja seuraa sekä kuljettajien että tallien vapaa-aikaa myös rata-alueiden ulkopuolella.

Entiset urheilijat TV-tähtinä

Eri kanavilla on viime vuosina nähty myös ohjelmia, joissa aktiiviuransa jo lopettaneet urheilijat muistelevat uransa ja elämänsä huippuhetkiä tai mahdollisesti myös mittaavat nykykuntoaan erilaisissa urheilullisissa tehtävissä ja haasteissa. Ensimmäinen tämän genren ohjelmista oli MTV3:lla esitetty Mestareiden mestari. Ohjelmaa on nähty toistaiseksi kaksi kautta, ensimmäinen vuonna 2012 ja toinen vuonna 2017. Mestareiden mestarissa joukko eri alojen entisiä huippu-urheilijoita kilpailee, ja joka jaksossa yksi osallistujista tipahtaa kotiin. Sarjan ensimmäisen kauden juonsi Ville Klinga ja voittajaksi selviytyi Jari Isometsä. Ohjelman toiselle kaudelle juontaja oli vaihtunut Eero Ettalaan ja Mestareiden mestariksi selviytyi tuolloin toinen hiihtäjäsuuruus, eli Sami Jauhojärvi.

Nelosen Supertähdet-ohjelmaa on esitetty TV:ssä toistaiseksi kaksi tuotantokautta vuosina 2016 ja 2017. Ohjelmassa joukko eri lajien menestyneitä, uransa lopettaneita urheilijoita matkustaa Kaliforniaan Teemu Selänteen kotiin. Ensimmäisellä kaudella Selänteellä oli vieraana viisi entistä huippu-urheilijaa ja toisella kaudella Kaliforniaan matkasi kuusi entistä urheilijaa. Ohjelmassa urheilijat muistelevat sekä uransa, että elämänsä merkityksellisiä hetkiä. Tismalleen samanlainen idea oli TV5-kanavalla esitetyssä Mertaranta ja legendat -ohjelmassa. Mertaranta ja legendat -ohjelmaa on nähty TV:ssä myös kaksi tuotantokautta vuosina 2016 ja 2017. Ohjelmaa veti luonnollisesti selostajasuuruus Antero Mertaranta ja siinä kahdeksan oman alansa entistä urheiluhuippua kokoontui Vierumäelle muistelemaan uraansa.