Suomen urheilutapahtumat

Monipuolisten tapahtumien maa

Suomalaiset ovat urheiluhullua kansaa, joten on varsin itsestäänselvää, että urheilutapahtumiakin järjestetään Suomessa runsaasti. Suomalaiset saavatkin nauttia eri tapahtumista sekä katsojan että osallistujan roolissa. Sen lisäksi, että tapahtumia on paljon, järjestetään niitä monipuolisesti. Katsojat saavat nauttia maailmanluokan huippu-urheilusta esimerkiksi jääkiekon, muiden talvilajien, suunnistuksen ja yleisurheilun muodossa, mutta amatöörejäkään ei ole unohdettu. Oman elämänsä huippu-urheilijat pääsevät kokemaan monet urheilutapahtumat, joita Suomessa järjestetään, osallistumalla niihin itse. Amatööreille Suomessa järjestetään paljon juoksutapahtumia ja junioreiden jalkapallotapahtumia, mutta myös hulvattomampia kisoja, kuten vaikka suopotkupallon kisoja sekä eukonkannon maailmanmestaruuskisat, jotka järjestetään joka kesä Sonkajärvellä.

Huippu-urheilua Suomessa

Urheilun ystävät saavat nauttia monista huipputason tapahtumista. Erityisesti kesä on yleisurheilun aikaa, ja Turussa järjestettävä Paavo Nurmi Games -turnaus on kisojen parhaimmistoa. Turun stadionilla on mahdollista seurata maailman huippujen edesottamuksia. Yleisurheilun puolella järjestetään tietenkin myös suomenmestaruuskisat, jotka tunnetaan nimellä Kalevan kisat. Ne ovat kesän kohokohta, joissa mittelöidään kaikissa yleisurheilun lajeissa. Lisäksi voivat jalkapallon ystävät seurata Veikkausliigaa ympäri Suomen. Kansallislajia pesäpalloa ei sovi unohtaa, sillä kesä on myös pesäpallon kulta-aikaa. Sekä miesten että naisten Superpesistä voi seurata useilla paikkakunnilla, ja kauden kruunaa luonnollisesti joka vuosi järjestettävä Itä-Länsi-ottelu.

Talvella riittää katsottavaa

Talvi on urheilun ystäville riemukasta aikaa, sillä katsojan roolissa pääsee nauttimaan useiden eri talvilajien jännityksestä. Jääkiekon faneille tapahtumia riittää, sillä he saavat seurata tiiviisti koko talven kestävää Liigaa, joka huipentuu keväällä play offs -sarjoihin. Talven huipentumana toimii kuitenkin Lahdessa järjestettävät Salpausselän kisat. Perinteinen tapahtuma on järjestetty jo yli 90 kertaa, minkä vuoksi se kuuluu ehdottomasti Suomen talveen. Kevättalvella järjestettävät Lahden kisat ovat osa hiihtolajien maailmancup-kiertuetta, joten ladulla nähdään todellisia maailmantähtiä eri puolelta maailmaa. Hiihdon lisäksi on mäkimontussa mahdollista seurata hurjapäisten mäkihyppääjien ja yhdistetyn miehien otteita.

Harrasteurheilijan parhaat kesätapahtumat

Jos taas urheilukärpänen on puraissut sinua ja haluat itsekin osallistua kisaamaan, on tarjolla useita erilaisia tapahtumia. Yksi parhaista esimerkeistä on juoksu, sillä erilaisia juoksutapahtumia järjestetään lähes joka viikko. Juoksutapahtumissa on mukava yhteisöllinen meininki, ja osallistumismaksut ovat varsin maltillisia. Suurin tapahtuma lienee Helsingissä järjestettävä Helsinki Running Day, jossa voi juosta matkoja aina viidestä kilometristä koko maratoniin asti. Siksi tapahtuma onkin loistavan monipuolinen ja sopii oivasti koko perheelle. Myös juoksijat saavat nauttia matkan aikana, sillä reitin varrella on erilaista ohjelmaa. Juoksutapahtumista myös Turun Paavo Nurmi Maraton on suosittu.

Jukolan viesti: ainutlaatuinen tapahtuma

Jukolan viesti on vuosittain järjestettävä suunnistuskilpailu, joka järjestetään aina kesäkuussa. Se järjestetään viestimuodossa, ja kisassa on seitsemän erillistä osuutta, joiden pituus vaihtelee. Viesti alkaa yöllä, ja tapahtuma tunnetaankin otsalampun avulla suunnistavista urheilijoista, jotka lähtevät ensimmäiselle etapille. Jukolan viesti järjestetään joka vuosi eri paikkakunnalla, jolloin maasto ja reittikin on uusi osallistujille. Jännittävän kilpailusta tekee se, että siihen voi osallistua oli sitten suunnistuksen huippu tai harrastaja. Jukolan viesti on siis avoinna kaikille, ja on tapahtumana ainutlaatuinen, sillä kaikki urheilijat ovat siinä samalla lähtöviivalla. Kun Jukolan viesti on miehille, järjestetään naisille puolestaan Venlojen viesti.

Talvitapahtumat amatööreille

Myös talvella amatöörit voivat osallistua moniin tapahtumiin. Kestävyyslajit sopivat tunnetusti suomalaiseen mielentilaan, minkä vuoksi Finlandia-hiihto on monelle talven kohokohta. Se on suuri massatapahtuma, jossa on parhaina vuosina ollut jopa 10 000 osallistujaa. Helmikuussa järjestettävässä tapahtumassa hiihdetään Lahden ympäristössä, ja perinteinen matka on 50 km. Tarjolla on kuitenkin myös lyhempiä matkoja, 32 ja 20 km, joten tapahtumaan voivat monipuolisesti osallistua niin tottuneemmat hiihtäjät kuin ensikertalaiset. Toinen tunnettu pitkän matkan hiihtotapahtuma on Pirkan hiihto, joka on 90 km hiihto Kankaanpäältä Tampereelle. Se on järjestetty aina vuodesta 1955 lähtien.

Hassuttelusta maailmanluokan tapahtumiin

Kesä tarjoaa runsaasti myös hauskoja tapahtumia, joita ei tarvitse ottaa niin vakavasti. Yksi tällaisista tapahtumista on ehdottomasti joka kesä järjestettävä suopotkupallon maailmanmestaruuskisat. Suossa pelattavasta jalkapallon kaltaisesta lajista ei puutu jännittäviä tilanteita, ja on takuuvarmaa, että vaatteet eivät säily kuivana. Yksi Suomen tunnetuimmista kesäisistä urheilutapahtumista on ehdottomasti Eukonkannon MM-kisat, jotka järjestetään joka kesä Sonkajärvellä. Tapahtumassa kisataan 253,50 metriä pitkällä radalla, jossa on useita esteitä, mukaan lukien vesieste. Radalla tulee tietenkin kantaa mukana eukkoa, omaa tai vierasta, mutta tyyli on täysin vapaa. Radan nopeiten selvittänyt kruunataan maailmanmestariksi. Tapahtuma kerää runsaasti huomiota ja osallistujia eri puolilta maailmaa.

Tapahtumia riittää siis runsaasti, nautit sitten huippu-urheilun seuraamisesta tai osallistumisesta kisoihin. Yllä mainittujen, säännöllisten tapahtumien lisäksi järjestetään Suomessa silloin tällöin myös arvokisoja. Viimeksi vuonna 2017 saimme nauttia tuttuun tapaan Lahdessa järjestetyistä hiihtolajien maailmanmestaruuskisoista. Myös jääkiekon MM-kisoja nähdään Suomessa säännöllisin väliajoin, seuraavan kerran vuonna 2022, kun huippujääkiekkoa pelataan Tampereella ja Helsingissä. Jääkiekon ystävien ei kannata lisäksi unohtaa jääkiekon Karjala-turnausta, joka pelataan Helsingissä, yleensä marraskuun alussa. Oli mielenkiintona sitten mikä laji tai minkä tason tapahtuma tahansa, on varmaa, että ympäri Suomen riittää laadukkaita tapahtumia, joissa nauttia urheilun tunnelmasta.