Tunnetuimmat urheilulajit ympäri maailman

Urheilu yhdistää maailmaa

Urheilu on yksi niistä asioista, jotka saavat kansan tuntemaan yhteenkuuluvuutta ja ylpeyttä, toisinaan myös pettymyksiä ja suruja. Urheilu sitoo aivan omalla tavallaan niin itse suorittajat kuin myös katsojat. Sen lisäksi, että se saa kansan yhteen, se yhdistää myös maailmaa. Urheilun kieli ei tunne rajoja, ja maailman suuret urheilutapahtumat keräävät yhteen valtavia joukkoja urheilun ystäviä jakamaan hienoja hetkiä ja tunteita maiden rajoista riippumatta. Jokaisella maalla on omat suosikkilajinsa, joita harrastetaan ja fanitetaan kaikkein suurimmalla sydämellä. Tiedätkö sinä, mitkä ovat maailmalla kaikkein suosituimmat urheilulajit? Tässä artikkelissa perehdymme niihin – todennäköisesti tulet yllättymään!

6. Pöytätennis

Lähdetään etenemään kuutospaikalta kohti kaikkein suosituinta urheilulajia. Lista perustuu tunnetun World Atlaksen tekemään rankingiin. Kuudennelta sijalta löytyy hieman yllättävästi pöytätennis. Tämä laji ei Suomessa ole saanut juurikaan korvia lopsahtamaan, mutta maailmalla kyseessä on suuri juttu. Tämä hauska ja vauhdikas laji on kehittänyt ympärilleen myös vahvan fanikulttuurin sen suurmaissa. Sitä pelataan verkon halkaisemalla pöydällä pienillä mailoilla, ja tavoitteena on saada keveä pallo lyötyä vastustajan puolelle siten, että se pomppaa kerran pöydästä, mutta vastustaja ei enää saa vastattua palloon. Laji on erityisen suosittua Aasiassa, ja se on nykyään myös yksi olympialajeista.

5. Lentopallo

Viidentenä listaltamme löytyy lentopallo. Myös tämä laji on Suomessa vähemmän seurattu laji, mutta muualla Euroopassa ja maailmalla, erityisesti Pohjois-Amerikassa, se on saavuttanut suuren suosion. Amerikassa sitä on pelattu aina 1800-luvun loppupuolelta alkaen, ja Suomeen se taas levisi 1930-luvulla. Globaalisti miljoonat ihmiset pelaavat jollain tasolla lentopalloa viikottain – tarkasta luvusta käydään kädenvääntöä. Lajia pelataan kuuden hengen joukkueissa yleensä sisähalleissa, ja siihen kuuluu erittäin aktiivinen kisatoiminta. Lajista on kehittynyt myös muita versioita, kuten beach volley, jota pelataan samoin verkon jakamalla kentällä, mutta yleensä ulkona, ja joukkueen sijaan kentällä on kaksi henkilöä per kenttäpuolikas.

4. Tennis

Neljännelle paikalle listalla on kiivennyt laji, jota kaikki varmasti osasivatkin odottaa, nimittäin tennis. Tennis on laji, joka koskettaa maailmanlaajuisesti 17,96 miljoonaa ihmistä, eli puhutaan jo melkoisen merkittävistä määristä. Alun perin Englannista lähtöisin oleva laji on levinnyt jokaiseen maailman kolkkaan. Tenniksessä on eloisa harrastajatoiminta, ja tennisklubeja löytyy kaikista vähänkin suuremmista kaupungeista. Se on myös vahvasti profiloitunut ammattilaislajina. Suurimmat tennistähdet, kuten Rafael Nadal ja Roger Federer, tienaavat valtavia summia pelkällä pelaamisella. Grand Slam -kisat vetävät hurjat katsojamäärät televisioiden ääreen ja Wimbledon-turnaus on yksi koko urheilumaailman arvostetuimmista ja pitkäikäisimmistä turnauksista.

3. Maahockey

Listan kolmannelle paikalle kiirinyt maahockey muistuttaa aika lailla suomalaisten rakastamaan jääkiekkoa. Sitäkin pelataan joukkueissa hieman käyrälapaisia mailoja käyttäen, ja tavoitteena on upottaa pallo vastustajan maaliin. Nimensä mukaisesti pelikenttänä ei toimi kuitenkaan jää, vaan 91,40 metrin pituinen ja 55 metrin levyinen kenttä, joka on yleensä tekonurmipohjainen. Joukkueeseen kuuluu yksitoista pelaajaa, ja erän pituus on 35 minuuttia – niitä pelataan yhteensä kaksi. Laji on suosittu Euroopan lisäksi myös Afrikassa, Aasiassa ja Australiassa. Pitkäikäistä lajia on pelattu olympialaistasollakin jo vuonna 1908, ja yhtäjaksoisesti ohjelmaan se on kuulunut vuodesta 1928 alkaen.

2. Kriketti

Listan kakkonen saattaa tulla yllätyksenä useimmille lukijoista, sillä tätä lajia ei Suomessa käytännössä näe lainkaan. Kriketti on kuitenkin maailmanlaajuisesti erittäin suuri ilmiö, joka liikuttaa miljoonia ihmisiä. Harrastajamäärä globaalilla tasolla arvioidaan olevan noin 55 miljoonaa ihmistä. Suomalaisille pelin ideaa kuvaa parhaiten sen pesäpallomaisuus. Peliä käydään yhdentoista hengen joukkueissa, ja niiden tavoitteena on tehdä mahdollisimman paljon juoksuja ja polttaa vastustajan joukkueen jäseniä. Lajista tekee erikoisen se, että kentän tarkkaa kokoa ja muotoa ei ole määritelty säännöissä, ja ne vaihtelevatkin suuresti keskenään. Materiaali on kuitenkin yleensä nurmea tai tekonurmea ja lyöntipisteen koko on tarkkaan määritelty.

1. Jalkapallo

Kiistatonta ykköspaikkaa pitää odotetusti urheilulajien kuningas, jalkapallo, joka lajina tuskin kaipaa sen suurempia esittelyjä. Jalkapalloa pelataan jokaisessa maailman kolkassa ja usean pikkupallottelijan haaveena ympäri maailmaa on tulla isona ammattilaispelaajaksi. Jalkapalloa pelataan sisäpihoilla, lähinurmilla, pölyisillä kujilla, asfaltoiduilla lähiöteillä – missä vain, mistä löytyy pallo sekä innokas kaveri potkijaksi. Virallisempikin harrastustoiminta on erittäin aktiivista ja seuroja löytyy jokaisesta kaupungista. Vilkkaan harrastustoiminnan ja laajan levinneisyyden ansiosta taso ammattilaispelaajien kesken on äärimmäisen kova, ja matka ylimmille tasoille onkin pitkä ja kivinen. Vain parhaat selviävät siitä voittajina, mutta palkintona onkin sitten huikeat tilipussit ja kansan palvonta.

Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n mukaan maailmanlaajuisesti jalkapalloa harrastaa 265 miljoonaa ihmistä, eli noin neljä prosenttia koko maailman väestöstä. Se voidaan siis huoletta kruunata suurimmaksi urheilulajiksi planeetallamme. Näiden listassa mainittujen lajien harrastaja- ja ammattilaispelaajien lisäksi ne koskettavat myös valtavia määriä penkkiurheilijoita, faneja ja vedonlyöjiä. Kokonaisuutena siis niiden yhteinen vaikutus maailmaan on käsittämättömän suuri. Suomalaisten suosikkilaji jääkiekko ei ole päässyt listan kärkijoukkoihin, sillä se ei ole globaalilla tasolla niin tunnettu. Sen sijaan muita suosittuja ja tunnettuja lajeja maailmalla ovat esimerkiksi koripallo, baseball, rugby ja golf. Ehkäpä nämä lajit nostavat suosiotaan myös Suomessa tulevaisuudessa.