Urheile itsesi terveemmäksi

Lukuisat eri tutkimukset ovat todistaneet, että urheilulla on selkeitä, suoria vaikutuksia terveyteen. Pitkäkestoinen liikkumattomuus voi pahimmillaan johtaa terveysongelmiin, jotka olisivat olleet helposti vältettävissä. Osa urheilun positiivisista vaikutteista on nähtävissä ihan saman tien liikuntasuorituksen jälkeen, ja osa taas vaikuttaa pitkäkestoisesti hyvinvointiimme.

Vaikka on jo hyvin tiedossa, että vaikutukset ovat selkeästi urheiluun pohjautuvia, sen kädenjälki kehossamme on yllättävän suuri ja monipuolinen! Liikunta saa niin kehomme kuin mielemme voimaan paremmin, ja siinä kaupan päälle itsetuntokin kohenee ja itseluottamus vahvistuu. Tässä artikkelissamme perehdymme tarkemmin siihen, mitkä ovat urheilun konkreettiset vaikutukset kehossamme.

Yleiskunto kohoaa

Kaikki meistä, myös ne, jotka eivät ole suuria liikunnan ystäviä, joutuvat kohtaamaan jatkuvasti arjessa tilanteita, joissa kunto joutuu koetukselle. Oletko sinä joutunut puuskuttamaan naama punaisena bussikuskin edessä, kun jouduit ottamaan viimeiset askeleet pysäkille juosten? Entä ne kerrat, kun hissi on rikki, ja edessä kohoaa neljä kerrosta portaita? Kaikki tämä muuttuu kovin paljon keveämmäksi, jos peruskuntosi on kohdallaan. Säännöllinen urheilu auttaa hengitys- ja verenkiertoelimistöä toimimaan tehokkaammin, ja tätä kautta jaksamisesi liikuntasuoritusten aikana kasvaa. Urheilu saa aikaan myös sen, että lihaksisto alkaa pikkuhiljaa vahvistumaan, ja näin jaksat paremmin kovempiakin taakkoja ja suorituksia.

Sen lisäksi, että kehosi vahvistuu ja kuntosi kohoaa, pääset nauttimaan myös muista hyödyistä. Urheilun ja hyvän tasapainon välillä on selkeä yhteys, ja paljon urheilua harrastavat ovatkin varmempia liikkeissään. Tähän auttaa myös liikunnan tuoma kehon notkeus ja lihasten jäntevyys. Jotta tällaisiin tuloksiin päästään, harrastettavan liikunnan tulisi olla säännöllistä ja tapahtua vähintään 2-3 kertaa viikossa. Jotta yleiskunto saadaan nousuun ja keho pikkuhiljaa vahvistumaan, tulisi urheilun aikana saada puna kohoamaan poskille ja hengitys kiihtymään hieman rasituksesta. Sen tulisi myös tuntua hieman väsyttävänä lihaksissa. Älä kuitenkaan liioittele, varsinkaan, jos olet vasta-alkaja.

Vakavien sairauksien riskit pienenevät

Urheilun tärkeimpiin hyötyihin kuuluvat sen sairauksien riskejä pienentävät vaikutukset. Ihmisen keho on luotu liikkumaan, ja mikäli näin ei tapahdu, se pikkuhiljaa alkaa voimaan huonosti. Usein tämä näkyy vain pieninä, harmillisina vaivoina, mutta liikunnan puute voi edesauttaa myös vakavampien sairauksien kehittymisessä. Positiivisesta valosta katsottuna urheilu on todellinen superlääke. Se edistää verisuonten ja sydämen terveyttä ja auttaa näin ennaltaehkäisemään erilaisia verenkierto- ja sydäntauteja, kuten esimerkiksi sepelvaltimotautia. Se auttaa myös madaltamaan verenpainetta ja pitämään sen tasaisempana. Samoin korkeita kolesteroliarvoja vastaan voidaan taistella lisäämällä enemmän urheilua ja hyötyliikuntaa omaan arkeen.

On todettu, että riittävä urheilun harrastaminen ehkäisee myös aikuisiän kakkostyypin diabeteksen kehittymistä sekä parantaa veren rasva- ja sokeritasapainoja. Tukielinten sairauksia voidaan pyrkiä estämään liikunnalla, mikä taas pitää kehon pidempään liikunta- ja toimintakykyisenä. Tämä taas auttaa erityisesti vanhempia ihmisiä, joilla kaatumiset ja heikentynyt toimintakyky voivat olla kurjia vaivoja. Urheilun on onneksi todettu myös vahvistavan luustoa, joten vaikka kaatuminen sattuisikin, se tekee pienempiä tuhoja verrattuna huonokuntoiseen luustoon. Urheilun tuomat terveysedut ovat siis lukuisia – miksipä omalle keholle ei soisi tätä luonnollista terveyden edistämisen keinoa, varsinkin kun se onnistuu parhaimmillaan ihan ilmaiseksi.

Urheilu auttaa painonhallinnassa

Yksi nyky-yhteiskunnan suurimmista terveysriskeistä on kansan ylipaino. Siihen voi liittyä useita terveyttä heikentäviä tekijöitä, joten olisikin tärkeää pyrkiä kohti omalle keholle sopivaa painoindeksiä – tietenkään liioittelematta, kaikkien ei tarvitse näyttää antiikin kreikan marmoripatsailta. Tärkeää on, että itse tuntee olonsa hyväksi ja kevyeksi. Painonhallintaan urheilu on paras apuväline. Sopivalla määrällä liikuntaa ja oikeaoppisella ruokavaliolla tuloksia syntyy takuuvarmasti, eikä niitä silloin tällöin ostoskoriin lipsahtaneita tuorepulliakaan tarvitse pelätä, kun perusasiat ovat kunnossa. Jos liikunta ei ole vielä tuttua, kannattaa aloittaa kevyesti ja sitten vähitellen lisätä urheilun tehoa. Näin vältyt loukkaantumisilta ja oma motivaatiosi pysyy yllä.

Urheilun terveyteen ja painonhallintaan vaikuttavat tulokset voivat alkaa näkyä piankin sen jälkeen, kun olet aloittanut – ja se jos mikä on kannustavaa! Heti ensimmäisestä liikuntakerrasta alkaen hiilihydraatit alkavat palaa nopeampaa ja rasva-aineenvaihdunta kiihtyy. Lepoverenpaine sen sijaan madaltuu ja nivelten jäykkyys vähenee. Jo muutaman viikon kuluttua huomaat, että lihasvoimasi on alkanut kasvamaan. Kun takana on kolme kuukautta harrastamista, voit alkaa tuntemaan eron kestävyyskunnossa, sillä tässä vaiheessa myös hengitys- ja verenkiertoelimistö ovat saaneet kunnolla treeniä. Ensimmäisen vuoden jälkeen luustosi on jo kestävämpi, ja diabeteksen sekä verenkierron ja sydämen sairauksien riski on pienentynyt.

Myös mieli pysyy terveempänä

Alku saattaa tuntua välillä tahmealta, mutta jos maltat pysyä tekemissäsi päätöksissä ja noudattaa säännöllistä urheilukalenteria, huomaat, että pikkuhiljaa liikunta alkaakin tuntumaan hyvältä – suuri osa urheilijoista jää sen tuomaan hyvän olon tunteeseen koukkuun! On tutkittua, että urheilu auttaa kohentamaan mielialaa sekä lisäämään tyytyväisyyttä. Se vähentää stressiä ja sillä on myös unenlaatua parantavia vaikutuksia. Näiden positiivisten vaikutusten seurauksena se auttaa myös helpottamaan masennuksen oireita. Sen lisäksi, että urheilu auttaa näissä asioissa, se myös saa meidät tuntemaan itsemme arvokkaammiksi, vahvemmiksi ja paremmiksi. Voidaankin siis huoletta sanoa, että urheilun vaikutus kokonaisvaltaiseen terveyteemme ja hyvinvointiimme on korvaamaton.